Persbericht

Beatrijs Asselbergs exposeert in heel Kampen.

Kampen, 4 februari 1993. - In de maand februari kan men nauwelijks om het werk van beeldend kunstenaar Beatrijs Asselbergs heen. In deze periode kan de Kamper bevolking op maar liefst vier verschillende lokaties kennis maken met de diverse facetten van haar werk. Haar vrije werk is te zien bij edelsmid Jelte Stil en in de gemeentelijke expositieruimte, toegepast werk in Ferdinands galerie en haar atelier. De smederij aan de Voorstraat is za. 6 febr voor belangstellend publiek geopend.

Beatrijs Asselbergs studeerde aan de kunstakademie, afdeling metaal en voltooide haar opleiding door een aantal vakdiploma's te behalen. Nu werkt ze al een aantal jaren in de monumentale smederij aan de Voorstraat. Haar werkzaamheden zijn ruwweg in twee verschillende disciplines onder te brengen. Zo maakt Asselbergs toegepast werk waaronder tafels, kasten, balkonhekken, buitenlampen en uithangborden. Haar ontwerpen worden voor een belangrijk deel bepaald door de omgeving waarin ze geplaatst worden. Daardoor krijgt ook het werk dat in opdracht gemaakt wordt een exclusief karakter. Een markant voorbeeld van haar toegepaste werk is bijv. het uithangbord van ontmoetingscentrum 'de Ruimte' aan de Hofstraat. Foto's en ontwerpschetsen van deze kant van haar werkzaamheden worden gepresenteerd in Ferdinands Galerie. Naast toegepast werk is Beatrijs Asselbergs aktief als beeldend kunstenaar. Zij noemt zich 'vormgever in metaal' om aan te geven dat haar werk niet te vangen valt onder de term smeedkunst of beeldhouwen. De enige constante in haar werk is het materiaal metaal. Voor het maken van haar werk combineert Asselbergs alle mogelijke metaal-bewerkingstechnieken, zodat in een werkstuk delen gelast, gesmeed en met de snijbrander bewerkt kunnen zijn. Wat daarnaast karakteristiek is voor haar werk is het kleurgebruik. Door het gebruik van onder andere hamerslaglak krijgen haar beelden een gestroonlijnd en afgewerkt uiterlijk die men niet zou verwachten bij metaal.

Haar werk is inhoudelijk te betitelen als figuratief, ze zijn duidelijk afgeleid van een menselijke maat. Vooral haar meest recente werk, zoals het werkstuk 'Dans' te zien bij Jelte Stil, hebben een dyamisch karatker. Haar beelden springen, dansen, zitten vol beweging. Voorbeelden hiervan zijn te zien in de gemeentelijke expositieruimte, de voormalige synagoge. Haar werk is onder andere aangekocht door de provincie Overijssel.

In de maand februari is het werk van Beatrijs Asselebergs te zien in haar atelier aan de Voorstraat, bij edelsmid Jelte Stil, in Ferdinands Galerie en in de voormalige synagoge. Gait L. Berk zal spreken bij de opening op 6 februari in de gemeentelijke expositieruimte, burgemeeste H.C. Kleemans op diezelfde dag in de smederij aan de Voorstraat.


Auteur © Obbe J. Deelstra