Werkplaats - Atelier - Museum

Geschiedenis: Tot de zestiger jaren telde Kampen tientallen smederijen. Op marktdag kwamen de boeren van Kampereiland hun paarden laten beslaan; bijvoorbeeld in de smederij van Wensink aan de Voorstraat nummer 16. Aan de oude stadsmuur en achter de smederij konden de paarden gestald worden. Ook op andere dagen was het een drukte van belang. De geur van kolen van het smidsvuur, de klanken van het aambeeld hadden een grote aantrekkingskracht op jong en oud. Begin jaren zestig verdween de één na de andere smederij naar het anonieme industrieterrein en daarmee verdween ook de bedrijvigheid uit de binnenstad.

Ook de smederij van de familie Wensink dreigde verloren te gaan. Daan Wensink overleed ‘in het harnas’ aan het smidsvuur. Zijn moeder bleef boven De Smederij wonen maar de smidse zelf werd jaren niet gebruikt. Totdat twee studentes van de kunstacademie in 1986 de stoute schoenen aantrokken en aan mevrouw Wensink het verzoek deden de werkplaats te mogen gebruiken als atelier, in ruil voor een gezellig kopje koffie boven.

Gerlinde Habbekotté en Beatrijs Asselbergs bliezen De Smederij nieuw leven in en hielden het vuur brandend. Hieraan dreigde een einde te komen door de nieuwbouw op de plek van de voormalige Kokpanden. Ter voorkoming van 'omvallen' van De Smederij moest razendsnel een houten corset om het oude pand worden gemaakt.
.

Bloed zweet, tranen en een uiteindelijke voldoening: In 1991 honoreerde Rijksmonumentendienst het verzoek van de gebruikers (1986) om De Smederij tot Monument te verklaren. Door diverse omstandigheden heeft het daarna nog ruim twaalf jaar geduurd tot er daadwerkelijk gerestaureerd kon worden. Stichting Werk in Uitvoering heeft met steun van gemeente, provincie, Rijk, diverse bedrijven en obligatiehouders er voor gezorgd dat De Smederij weer tot één van de mooiste stukjes van Kampen behoort.

Tijdens de restauratie is de inventaris in een zeecontainer opgeslagen. Het afgelopen jaar is Beatrijs Asselbergs met de hulp van Wout Hammer bezig geweest om al het oude gereedschap weer functionerend op z’n plek te krijgen. Veel gereedschap was in dermate slechte staat dat het moest worden aangevuld met materiaal uit andere oude werkplaatsen. Het enthousiasme onder mensen van ‘het vak’ is groot. Veel gereedschap en herstelwerkzaamheden zijn spontaan aangeboden.

De toekomst: Nu De Smederij weer functioneert, wil Stichting Werk in Uitvoering kunstenaars, ambachtsmensen en belangstellenden de mogelijkheid bieden om aan de slag te gaan.
Het publiek is elke zaterdagmiddag welkom om het werk van de smid te bewonderen. Elke werkdag en zaterdag kan er in de smederij van 8.00 tot 22.00 uur gewerkt worden.
.

Kunstenaars en ambachtsmensen worden van harte uitgenodigd hun werk in de oude werkplaats te komen vervaardigen. De Smederij beschikt over een complete uitrusting smeedgereedschap, twee vuren, lasapparaat, boormachine etc. Kortom alles wat nodig is voor het maken van een kunstwerk in metaal. Ook bestaat er de mogelijkheid deel te nemen aan een snuffelcursus, workshop of gebruik te maken van advies of begeleiding.